Sidor

lördag 28 november 2015

Dokumentär - Alphabet

“Om vi skapar rätt förutsättningar i skolan och värdesätter alla så kommer de att växa.”

Sir Ken Robinson.




Detta är en dokumentär från 2013 som behandlar ämnet om att skolan, världen över, är för hårt resultatstyrd idag. att skolan förbereder barnen för konkurrens i första hand. Vi möter flera intressanta människor med olika åsikter om vad skolan är och gör med våra barn.
Några av de är:


Sir Ken Robinson, en brittisk författare som håller föredrag inom utbildningsfrågor. Han menar att det är essentiellt att tillvara ta kreativiteten i utbildningen av barn och unga.


Gerald Hüther är en tysk biolog inom experimentell hjärnforskning, som är intresserad av vad vi kallar intelligens. Han menar att alla barn är begåvade människor och alla har möjlighet att utvecklas till ett geni, om vi bara ger de chansen och verktygen på vägen.


Michéle, föredetta lärare, och Arno Stern, forskare och konstnär, valde att inte sätta sin son i skolan, då de ansåg att skolan var allt för resultatinriktad och dödade barnets kreativitet. De har heller inte utbildat honom själva. De har valt vägen att låta sonen utforska omvärlden på egen hand, och när han visat intresse för något särskilt har de gett honom redskapen för att lära sig mer. Arno driver sedan 1948 en öppen workshop för människor i alla åldrar där han ger de möjlighet att utveckla sin krestivitet.


Detta är en film som jag anser att alla som läser till lärare bör se, oavsett åsikt i ämnet, samt alla som är eller vill bli föräldrar. För den ger oss kanske en ny infallsblick i vad skolan är på väg att bli. Filmen menar att vi inte längre låter barnen utveckla sin fantasi och kreativitet idag. Jag säger inte att det är så i hela världen. Men om mönstren finns att det är dit vi är på väg, så är det nu vårt jobb att vända på den trenden.


Filmen finns på Netflix för den som vill se, den är knappt två timmar lång och varje minut är väl värd tiden.


Vad tycker du?
Är skolan på väg åt “fel” håll?
Vad är skolans uppdrag?
Vad kan vi göra?

1 kommentar:

  1. Jag tycker att du har satt fingret på något otroligt viktigt. Vad har samhället för rätt att bestämma vilka normer och värden som är rätt för barnen att rätta in sig i och vilka tankar som är okej att tänka och inte? Små barn lever i en otroligt fascinerande värld, innan de på vägen in i samhället förstörs av normer och oskrivna (och skrivna regler). Jag avundas de små barnen och deras frihet i sina tankar och drömmar. De har inte börjat begränsa sina sinnen som vi vuxna.

    Vill vi att eleverna ska gå ut skolan och ha fått med sig många års livskvalitet eller bara se dem som kvalificerad arbetskraft för samhället? Har de mått bra på vägen? Har de fyllt sin mening? Vems mening? Livets eller samhällets? Vilka är samhället? Jag anser att dagens skola inte passar alla och är inte “gjord” för att alla ska kunna lyckas (vad det nu innebär) utifrån sina egna förutsättningar. Jag tror att skolan måste förändras och hoppas, att om vi insiktsfulla lärarstudenter tar med oss denna syn in i skolan, att vi verkligen kan vara en stor hjälp för många av våra framtida elever.

    Superbra tips, jag vill verkligen se den här filmen!

    SvaraRadera