Sidor

fredag 27 november 2015

Vad är lärande? Vad är kunskap?

Lärande och kunskap är två ord med många olika betydelser.
Inom det kognitiva perspektivet så är lärande exempel att det är en mognadsprocess och att kunskapen lagras och används när den behövs men i det socialkulturella perspektivet så är lärande att man bygger sin kunskap. Piaget som forskat inom det kognitiva perspektivet fick mycket kritik då han ansåg att barn endast kan lära sig en viss mängd kunskap. Detta höll inte Vygotskij (socialkulturella perspektivet) med om då han ansåg att barn kunde lära sig oändligt men även att det är ett livslångt lärande. Vygotskij tryckte även på att det sociala var viktigast för att lära sig men även sitt egna mentala psyke var viktigt. Kunskapen såg de även olika. Piaget ansåg att kunskapen skulle vara meningsfull medan Vygotskij ansåg att som tidigare sagt kunskap är en ständig utveckling. Efter att dessa två olika teoretiker har forskat fram detta fick de väldigt olika svar.


Men kan man då även få ut vilket perspektiv som är “bäst”? I vår grupp tyckte vi att det socialkulturella perspektivet var mest användbart då man alltid kommunicerar med barnen på något sätt samt att de även lära varandra. Men troligen är det så att alla perspektiv måste blandas då alla barn är olika och ger respons på olika saker.

Här kommer även en länk som går till UR om ett program som heter “Om lärandets idéhistoria”. Det är en serie i sju delar på cirka 30 minuter som beskriver i allmänhet om skolan.

Avsnitt 7: “Dylan William om lärandets vitala verkyg”

Men vad är lärande och kunskap för dig? Dela gärna med dig av tankar och åsikter.

1 kommentar:

  1. Det är ganska lätt att bara se saker ifrån ett perspektiv, men precis som ni diskuterat fram så tycker även jag att kommunikation är en viktig bas. Det går att lösa det mesta om man är lyhörd och tillmötesgående exempelvis. Lärande och kunskap går väl hand i hand. Jag kan inte säga att lärande är en enda sak, det är inget man blir klar med. Likaså med kunskapen, vi utvecklas och förändras genom hela livet. Vi breddar vår syn på kunskap och lärande kontinuerligt. Vad som är det bästa lärandet? Det är nog inte framforskat ännu, och vem bestämmer det?
    Tack för läsningen!

    SvaraRadera